De methode

De methode bestaat uit zes sessies van een uur. In deze sessies leer je een aantal technieken in combinatie met een bio-feedbacksysteem waarmee je zelf invloed kunt krijgen op je eigen stress. De resultaten van de training zijn snel merkbaar. Na afloop van de training zijn de doelen die gesteld zijn meestal bereikt.

De computer en de geïnstalleerde software zijn bij de training behulpzaam. Door middel van een oorsensor worden de signalen vanuit het lichaam vertaald naar het scherm van de computer zodat je een directe terugkoppeling krijgt.


Voorafgaand en bij het afsluiten van de training vul je een POQA-R vragenlijst in. Dit is een directe weergave van je dagelijkse stemming, houding en stressgerelateerde symptomen. Door de begin-en eindrapportage met elkaar te vergelijken krijg je inzicht in de effecten van de training.

De HeartMath technieken grijpen in op twee belangrijke systemen in je lichaam die een grote rol spelen bij stress.

  • Het autonome zenuwstelsel. Deze regelt de reacties in je lichaam die je niet met je wil kunt sturen. Denk aan; ademhaling, spijsvertering, temperatuuur. Maar ook reacties op het moment van dreiging of gevaar. Je lichaam bereidt zich dan voor op een vecht-of vluchtreactie.
  • De hormonen Cortisol, het "stresshormoon", en DHEA, het vitaliteits-of verouderingshormoon. Ook wel respectievelijk "negatief" hormoon en " positief" hormoon.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen;

  • een versnellend deel, de sympaticus.
  • een vertragend deel, de parasympaticus.

Deze delen moeten harmonieus met elkaar samenwerken, dit gebeurt op het moment van positieve emoties.

Bij negatieve emoties werken de twee delen niet goed samen en zorgen ervoor dat de belasting op je psychische en lichamelijke toestand fors toenemen. Het versnellende deel van het autonome zenuwstelsel wordt overmatig geactiveerd en komt niet meer tot rust.

Duurt een dergelijke situatie langdurig, gaat deze je draagkracht te boven en ben je niet meer in staat om goed te functioneren in werk en/of persoonlijk leven dan spreek je van stress.

Bij stress produceert het lichaam meer stresshormoon Cortisol en wordt er minder positief hormoon DHEA aangemaakt.
Negatieve gevolgen op lichamelijk, emotioneel en psychisch vlak kunnen de prijs zijn.

De technieken van HeartMath beinvloeden het autonome zenuwstelsel en de hormonen Cortisol en DHEA op effectieve wijze.

Je hartritme in een gelijkmatig golvend patroon brengen en het activeren van positieve emoties staan centraal binnen de technieken.

Er wordt gewerkt met een persoonlijk plan en een werkboek.