Waarom het paard

Paarden leven in kuddeverband, een kudde kun je zien als een leefgemeenschap. Ze ervaren een diepe onderlinge verbondenheid met de kudde zonder dat dit ten koste gaat van het individu. Paarden leven in het moment, ze reageren op informatie in het nu, zonder oordeel en laten het dan los klaar voor het volgende moment.


Ze reageren op werkelijke aanwezige gevoelens en niet op hoe wij ons zouden “ willen voelen.” Of ons uiterlijk presenteren. Paarden reageren op wat zij in het hier en nu waarnemen. Ze stimuleren ons tot voortdurende communicatie en wisselwerking. Ze zijn zoals eerder genoemd oordeelvrij, dit kan je uitnodigen om oude ervaringen maar ook je huidige manier van in het leven staan onder ogen te zien en nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Paarden zijn in staat om de kleinste veranderingen in spanning en alertheid waar te nemen en hierop te reageren. Deze eigenschappen in combinatie met zijn positieve instelling naar de mens evenals zijn sociale/emotionele leermogelijkheden en bewegingsmogelijkheden maken hem bij uitstek geschikt voor de therapie.